Nordjyllands Historiske Museum

 
Nordjyllands Historiske Museum arbejder med forskning, indsamling, dokumentation, bevaring og formidling af lokal- og kulturhistorie i Aalborg, Mariagerfjord, Rebild og Jammerbugt Kommuner.
På 14 udstillingssteder præsenterer vi dig for "Nærværende Historie"
 

Nordjyllands Historiske Museum • Algade 48 • 9000 Aalborg • Tlf. +45 9931 7400

Arrangementer - Aalborg Historiske Museum

Verden i Aalborg - museum søger genstande

Vi efterlyser genstande

Tirsdag 23. august - søndag 23. oktober

Aalborg Historiske Museum søger spændende ting og sager til en lille ny særudstilling om de mange nationaliteter, der bor i Aalborg.


Der bor, lever og arbejder mere end 115 forskellige nationaliteter i Aalborg, og den kulturelle mangfoldighed vil Aalborg Historiske Museum gerne vise udvalgte bidder af. Hvad enten man kommer fra Færøerne, Skotland, Venezuela – eller et helt fjerde sted, så hører museet gerne fra folk, der vil udlåne en genstand, som er karakteristisk for deres hjemland.

Det kan være et redskab, en dragt, et musikinstrument eller noget helt andet, der er typisk. Hver genstand bliver udstillet sammen med en lille tekst, et flag og gerne et foto af genstandens ejer. På et stort verdenskort markeres alle de lande, der er repræsenteret i udstillingen, fortæller museumsinspektør Inger Bladt fra Aalborg Historiske Museum og tilføjer:
”Så der går også lidt sport i at få repræsenteret så mange nationaliteter som overhovedet muligt”.

Udstillingen bliver til i et samarbejde mellem antropolog Tesfamariam Yohannes, der er flygtning fra Eritrea og nu bosat i Aalborg og museumsinspektør Inger Bladt. Ideen er at vise den mangfoldighed af kulturer og nationaliteter, der mødes i og kendetegner Aalborg lige nu.

Udstillingen åbner 23. august og har man lyst til at hjælpe museet ved at udlåne noget – eller kender man nogen, der kunne tænke sig at være med – kan man henvende sig til Inger Bladt, Aalborg Historiske Museum på telefon 99 31 74 03 eller mail Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

På billedet herover er det museumsinspektør Inger Bladt fra Aalborg Historiske Museum, der sammen med antropolog Tesfamariam Yohannes kigger på nogle af de genstande, de har samlet ind til udstillingen Verden i Aalborg. De hører meget gerne fra andre, der måtte have noget spændende fra deres hjemlande at udstille.

Tid og sted:
Udstillingen Verden i Aalborg kan opleves på Aalborg Historiske Museum fra 23. august til 23. oktober 2016.

Det glade Aalborg byvandring Ambassadeur

Byvandring i Det glade Aalborg

Torsdag 25. august kl. 19-20.30

Bemærk! Denne byvandring er udsolgt.

Tag de gode sko på, og gå med en tur rundt til Aalborgs glemte forlystelsessteder. Hør om smugkroer og prostitution, om byens værtshusliv, der har blomstret siden middelalderen, om musikpavilloner og diskoteker, biografer og teatre, pinsemarkeder og natklubber.

Turen slutter festligt af med en ”historisk drink” i den traditionsrige Duus’ Vinkælder. Drinken er inkluderet i prisen.

Mødested: Foran Aalborg Historiske Museum, Algade 48, Aalborg

Entré: Billetter a 100 kr. købes online her. Beløbet dækker byvandring og en drink i Duus’ Vinkælder. 

Udgravningsfoto fra Niels Ebbesensgade

Byvandring i middelalderbyen Aalborg

Torsdag 25. august kl. 18.30

Meget af middelalderbyen Aalborg er væk, meget ligger endnu under vores fødder, og en del er stadig synligt i dagens Aalborg. Nu inviterer Nordjyllands Historiske Museum på en byvandring gennem middelalderbyen, og her gemmer sig en masse spændende historier.

Turen går fra Vesterport til Østerport, hvor publikum kommer til at opleve såvel det synlige som det usynlige. Budolfi kirke, Helligåndsklosteret, Gammel Torv, Rådhuset, Østerå, Algade, Gråbrødreklosteret, Aalborghus og Vor Frue kirke er blot nogle af de steder, der fortælles om. Guide på turen, der varer godt 1½ time, er museumsinspektør Stig Bergmann Møller. Herunder et par smagsprøver fra turen.

Vesterport
Vesterport var i middelalderen den ene af to byporte i Aalborg. De fungerede som en del af byens befæstning, der blev bygget omkring 1320, og de markerede samtidig, hvortil byens love gjaldt. Vesterport var bygget ind i den jordvold, der omkransede byen, og skærmede den mod fjender. Umiddelbart uden for volden var der en 20 meter bred voldgrav, kaldet Vesterå

Skt. Budolfi kirke
Hvor Skt. Budolfi kirke ligger i dag, har der siden starten af 1000-tallet ligget tre forskellige kirker, viet til den engelske helgen Skt. Budolfus. På Oldengelsk hedder han Bothulf, og han var skytshelgen for rejsende. Den første kirke var lille og af træ. Den brændte ned i 11-1200-tallet, og en ny og større romansk kirke i granitkvadre og teglsten blev bygget. I begyndelsen af 1400-tallet rev man denne kirke ned og opførte en meget større teglstenskirke i gotisk stil med spidsbuede vinduer og døre. Først blev koret, midterskib og sideskibene opført, og i midten af 1400-tallet tilføjede man et tårn. I begyndelsen af 1500-tallet byggede man et kapel i hjørnet mellem tårnet og det søndre sideskib. I dag fungerer dette kapel som våbenhus og indgang til kirken. Her kan man se flotte kalkmalerier fra omkring 1520. Denne kirke blev domkirke i Aalborg stift i 1554. På tagryggen ses et guldkors, der markerer kirkens længde indtil 1941-43, hvor bygningen blev forlænget med et nyt kor.

Østerå
Hvor Østerågade-Boulevarden og Algade i dag krydser hinanden, var der i middelalderen en bro, Ladebro, over Østerå. Ladebro, som betyder ”laste-bro”, var et af de steder, man lodsede varer af bådene, så de kunne blive solgt på Gammeltorv eller fra købmændenes huse langs åen, som f.eks. Jens Bangs Stenhus fra 1623-24. I 1872-97 blev Østerå overdækket og omdannet til en kloak

Aalborghus
Syd for Mølledammen/Mølleplads, i det nuværende Rantzausgade, lå middelalderborgen Aalborghus 11. Bor gen blev bygget omkring 1335 og lå godt beskyttet af fugtige kær og enge syd for byen. Aalborghus blev givetvis opført af riddere fra Holsten, som havde Nordjylland i pant. I 1340 overgik borgen dog til kong Valdemar Atterdag.
Borgen bestod af en borgbanke på ca. 1500 m² og formentlig også af en gårdbanke, begge beskyttet af flere palisader, jordvolde og voldgrave. Gravene fik deres vand fra Østerå. Adgang over voldgravene fandt sandsynligvis sted via en vindebro. Borgens bygninger var af tegl eller træ.
Under Grevens Fejde i 1534 blev borgen fuldstændigt ødelagt, og allerede i 1535 blev det besluttet at rive bygningerne ned og bygge et nyt og moderne slot, Aalborghus Slot 12, i den nordlige del af byen, tæt på fjorden og havnen.

Guide: Museumsinspektør Stig Bergmann Møller.

Varighed: 1½ - 2 timer.

Billet/tilmelding: Voksne 50 kr. Børn 25 kr. Det er muligt at købe billetter hos Aalborg Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg, ellers kan billetter købes online her.

Mødested: Algade 19, ved elevatortårnet ud for Sallings Algade indgang.

Knipledag

Årets knipledag

Lørdag 27. august kl. 10-16

Knipling udvikles hele tiden som håndarbejde og kunst, og det er en håndarbejdsteknik, der kan udøves af både børn og voksne.

Helen Toft Pedersen, der underviser i knipling, designer de mest fantastiske kniplinger: vifter, høns, isbjørne, katte og meget andet. På den landsdækkende knipledag 2016 viser hun og nogle af hendes kursister og børnebørn kniplingens svære kunst.

Helen Toft Pedersen har i sommers været på studietur til Idria i Slovenien, og vil derfor også fortælle om den særlige knipleteknik man bruger der. I forbindelse med demonstrationen vil der også være en lille udstilling med kniplinger.

Sted: Aalborg Historiske Museum

Aalborg Historiske Museum:

 

Adresse:

Aalborg Historiske Museum

Algade 48
9000 Aalborg

 

Postadresse:
Aalborg Historiske Museum

Algade 48
9000 Aalborg

Tlf. +45 9931 7400

Information: Tlf. +45 9931 7420

 

Nordjyllands Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

 

 

Tlf. 99 31 74 00 - Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

CVR 23035855 - EAN 5798003745701

 

Copyright (C) 2010 MS.