Nordjyllands Historiske Museum

 
Nordjyllands Historiske Museum arbejder med forskning, indsamling, dokumentation, bevaring og formidling af lokal- og kulturhistorie i Aalborg, Mariagerfjord, Rebild og Jammerbugt Kommuner.
På 14 udstillingssteder præsenterer vi dig for "Nærværende Historie"
 

Nordjyllands Historiske Museum • Algade 48 • 9000 Aalborg • Tlf. +45 9931 7400

Arrangementer - Aalborg Historiske Museum

Cykelrundvisning

Cykelrundvisning i Aalborg

Den kolde krigs beredskab i Aalborg

Under Den Kolde Krig (1945-1991) blev der lavet et stort planlægningsarbejde i Danmark for at sikre befolkningen og samfundets funktioner i tilfælde af krig. Således blev der blandt andet opført civilforsvarsbunkere og kommandocentraler, hvorfra man kunne koordinere beredskabet, samt store og små beskyttelsesrum til brug for byernes indbyggere.

Nu udbyder Nordjyllands Historiske Museum en koldkrigsrundvisning – på cykel - rundt i Aalborg.

I løbet af et par timer går turen forbi nogle af de koldkrigsbyggerier, der endnu findes i byens rum, ligesom vi også får lov til at komme ind og se et par af lokaliteterne. Under rundvisningen kommer vi for eksempel indenfor i Aalborgs Kommunale Kommandocentral, hvorfra man skulle styre det civile beredskab, hvis krigen kom.

Cykelrundvisningen tager udgangspunkt i den planlægning, man fra centralt og lokalt hold foretog under Den Kolde Krig – og hvordan det stadig kan erkendes i vores by i dag.

Der vil være kortere cykelture mellem de forskellige stop undervejs – og tempoet er tilpasset så alle kan være med.

Dato:
Søndag d. 3. juni kl. 10

Onsdag d. 20. juni kl. 19

Billetpriser:
75 kr. inkl. 10 kr. i gebyr.

Bemærk venligst:
Der vil ikke være adgang til museets udstillinger.
Købte billetter refunderes ikke.

Mødested:
I gården ved Aalborghus Slot

Varighed:
Ca. 2 time Længde: Der cykles ca. 6,5 km under rundvisningen.

Billetter:
Du kan købe billetter online her
Du kan også købe billet på Aalborg Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg, frem til selve dagen.
Der sælges ikke billet ved mødestedet.

Det glade Aalborg byvandring Ambassadeur

Byvandring i Det glade Aalborg

Torsdag 14. juni
Torsdag 5. juli
Torsdag 2. august
Torsdag 30. august
Torsdag 27. september 

Alle dage kl. 19.

Pris: 50 kr. plus 10 kr. i gebyr. Billet købes online her

Tag de gode sko på, og gå med en tur rundt til Aalborgs glemte forlystelsessteder, og hør om smugkroer og prostitution, om byens værtshusliv, der har blomstret siden middelalderen, om musikpavilloner og diskoteker, biografer og teatre, pinsemarkeder og natklubber.

Selve traveturen varer ca. halvanden time – og gennemføres også i regnvejr. På turen kommer deltagerne blandt andet forbi Konditori Kristine, der i en menneskealder var kendt for at servere byens bedste kager i smarte moderne omgivelser. Man ser også, hvor Café Blodkoppen har ligget, og hvor værnemagten under 2. Verdenskrig muntrede sig med piger på en smugkro.

Myten om det glade Aalborg er opstået i industrialiseringsperioden, hvor tusindvis af mennesker strømmede til byens nye arbejdspladser. Der er (mindst) to sider af sagen om Det glade Aalborg:
Der er den ”pæne” side med baller, teater og nogenlunde pæne værtshuse, og så er der den ”grimme” side med druk, prostitution og hasardspil i de mange ”sutter”, beværtninger og smugkroer, hvor ugelønnen eller daglønnen hurtigt fik ben at gå på.

Billetter:
Billet købes online her eller du kan købe dem i museumsbutikken på Aalborg Historiske Museum, Algade 48 frem til kl. 16:50 på selve dagen. Der sælges ikke billetter ved mødestedet.

Mødested:
Aalborg Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

Udgravning ved Vor Frue

Byvandring: Middelalderens Aalborg

Torsdag 7. juni kl. 18.30 - UDSOLGT
Torsdag 23. august kl. 18.30

Pris: 50 kr. plus 10 kr. i gebyr. Billet købes online her.

Det er næsten som at rejse tilbage til middelalderens Aalborg, når Nordjyllands Historiske Museum inviterer på byvandring 7. juni. En del af middelalderbyen Aalborg er her stadig, hvis man kigger godt efter, mens andet ligger begravet under vores fødder. Få alle de gode historier, når museet guider rundt i Aalborg, som byen så ud for flere hundrede år siden.

Rejsen går fra Vesterport til Østerport, hvor publikum vil opleve både de synlige og de usynlige spor fra middelalderen. Budolfi Kirke, Helligåndsklosteret, Gammeltorv, Rådhuset, Østerå, Algade, Gråbrødreklosteret og Vor Frue kirke er blot nogle af de steder, publikum møder på deres tur gennem middelalderens Aalborg.

Guide: Museumsinspektør Stig Bergmann Møller. Varighed: 1½ - 2 timer.

Billet: 50 kr. Billet købes online her.

Mødested: Algade 19, ved elevatortårnet ud for Sallings Algade indgang.

Byvandring i besættelsen

Byvandring: Aalborg under besættelsen

Fredag 4. maj - UDSOLGT
Tirsdag 8. maj - UDSOLGT
Torsdag 24. maj - UDSOLGT
Onsdag 6. juni - UDSOLGT
Torsdag 21. juni - UDSOLGT
Torsdag 28. juni - UDSOLGT
Onsdag 4. juli - UDSOLGT
Torsdag 19. juli - UDSOLGT
Torsdag 26. juli - UDSOLGT
Torsdag 16. august - UDSOLGT
Torsdag 13. september - UDSOLGT

Alle dage kl. 19.

 

Rejs tilbage i tiden og oplev Aalborg under besættelsen

Aalborg Historiske Museum åbner sæsonen med byvandringer med en helt særlig udgave. Torsdag 24. maj viser museets guide rundt i besættelsestiden Aalborg. Publikum kan denne aften følge i modstandsfolkenes fodspor gennem byens gader og se, hvor de dramatiske begivenheder under 2. verdenskrig udspillede sig.

4. maj er en helt særlig dato i den nyere danmarkshistorie. Det er årsdagen for befrielsen efter fem års tysk besættelse under 2. verdenskrig. En krig, der var særdeles nærværende også i Aalborg, hvor der blev udført sabotagearbejde af lokale modstandsfolk, og hvor tyske soldater var et synligt element i bybilledet.

Publikum kommer i løbet af byvandringen forbi nogle af de steder i Aalborg, hvor besættelsestidens dramatiske begivenheder fandt sted, mens museets guide fortæller levende historier, så man næsten kan høre maskingeværrene i det fjerne.

En af Danmarks første modstandsgrupper var fra Aalborg

Den kendte Churchill-klub var en af Danmarks første modstandsgrupper. Den opstod ved Helligåndsklosteret i Aalborg, og ved byvandringen får publikum naturligvis den fascinerende historie om de modige, unge drenge fra modstandsgruppen. Det startede med småting såsom at pille skilte ned og klippe ledninger over. Siden udviklede det sig til regulær sabotage, og hvælvingerne under Helligåndsklosteret blev brugt som skjulested for våben og ammunition, som drengene stjal fra tyskerne.

Medlemmerne af Churchill-klubben blev anholdt 8. maj 1942 og i første omgang fængslet i arresten i Kong Hansgade. Fordi den danske stat stadig selv på dette tidspunkt opretholdt justits i landet, var deres straffe relativt milde set i forhold til de straffe, der senere blev tildelt modstandsfolk for lignende forhold. Medlemmerne blev alle løsladt før krigen var omme, og flere nåede at blive aktive modstandsfolk på ny.

Byvandringen kommer både forbi Helligåndsklosteret og arresten i Kong Hansgade, hvor de fængslede drenge ved hjælp af en fil løsnede tremmerne for vinduet og på den måde kunne fortsætte med sabotagearbejde om natten, inden de blev flyttet til Nyborg Statsfængsel.

Vandringen kommer også forbi der, hvor den tyske værnemagt holdt til under krigen, samt de steder, hvor der foregik sabotage og schalburgtage (modsabotage). Man kommer ligeledes forbi flere mindeplader for faldne modstandsfolk samt modstandsmandens Niels Erik Vangsteds grav, der ligger på Almenkirkegård.

Varighed: 1 ½ - 2 timer.

Mødested: Aalborg Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

Køb billet her

Aalborg Historiske Museum:

 

Adresse:

Aalborg Historiske Museum

Algade 48
9000 Aalborg

 

Postadresse:
Aalborg Historiske Museum

Algade 48
9000 Aalborg

Tlf. +45 9931 7400

Information: Tlf. +45 9931 7420

 

Nordjyllands Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

 

 

Tlf. 99 31 74 00 - Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

CVR 23035855 - EAN 5798003745701

 

Copyright (C) 2010 MS.