Nordjyllands Historiske Museum

 
Nordjyllands Historiske Museum arbejder med forskning, indsamling, dokumentation, bevaring og formidling af lokal- og kulturhistorie i Aalborg, Mariagerfjord, Rebild og Jammerbugt Kommuner.
På 14 udstillingssteder præsenterer vi dig for "Nærværende Historie"
 

Nordjyllands Historiske Museum • Algade 48 • 9000 Aalborg • Tlf. +45 9931 7400

Byvandring i besættelsen

Byvandring: Aalborg under besættelsen

Fredag 4. maj - UDSOLGT
Tirsdag 8. maj - UDSOLGT
Torsdag 24. maj - UDSOLGT
Onsdag 6. juni - UDSOLGT
Torsdag 21. juni - UDSOLGT
Torsdag 28. juni - UDSOLGT
Onsdag 4. juli - UDSOLGT
Torsdag 19. juli - UDSOLGT
Torsdag 26. juli - UDSOLGT
Torsdag 16. august - UDSOLGT
Tirsdag 21. august - køb billet her
Torsdag 13. september - UDSOLGT

Alle dage kl. 19.

 

Rejs tilbage i tiden og oplev Aalborg under besættelsen

Aalborg Historiske Museum åbner sæsonen med byvandringer med en helt særlig udgave. Torsdag 24. maj viser museets guide rundt i besættelsestiden Aalborg. Publikum kan denne aften følge i modstandsfolkenes fodspor gennem byens gader og se, hvor de dramatiske begivenheder under 2. verdenskrig udspillede sig.

4. maj er en helt særlig dato i den nyere danmarkshistorie. Det er årsdagen for befrielsen efter fem års tysk besættelse under 2. verdenskrig. En krig, der var særdeles nærværende også i Aalborg, hvor der blev udført sabotagearbejde af lokale modstandsfolk, og hvor tyske soldater var et synligt element i bybilledet.

Publikum kommer i løbet af byvandringen forbi nogle af de steder i Aalborg, hvor besættelsestidens dramatiske begivenheder fandt sted, mens museets guide fortæller levende historier, så man næsten kan høre maskingeværrene i det fjerne.

En af Danmarks første modstandsgrupper var fra Aalborg

Den kendte Churchill-klub var en af Danmarks første modstandsgrupper. Den opstod ved Helligåndsklosteret i Aalborg, og ved byvandringen får publikum naturligvis den fascinerende historie om de modige, unge drenge fra modstandsgruppen. Det startede med småting såsom at pille skilte ned og klippe ledninger over. Siden udviklede det sig til regulær sabotage, og hvælvingerne under Helligåndsklosteret blev brugt som skjulested for våben og ammunition, som drengene stjal fra tyskerne.

Medlemmerne af Churchill-klubben blev anholdt 8. maj 1942 og i første omgang fængslet i arresten i Kong Hansgade. Fordi den danske stat stadig selv på dette tidspunkt opretholdt justits i landet, var deres straffe relativt milde set i forhold til de straffe, der senere blev tildelt modstandsfolk for lignende forhold. Medlemmerne blev alle løsladt før krigen var omme, og flere nåede at blive aktive modstandsfolk på ny.

Byvandringen kommer både forbi Helligåndsklosteret og arresten i Kong Hansgade, hvor de fængslede drenge ved hjælp af en fil løsnede tremmerne for vinduet og på den måde kunne fortsætte med sabotagearbejde om natten, inden de blev flyttet til Nyborg Statsfængsel.

Vandringen kommer også forbi der, hvor den tyske værnemagt holdt til under krigen, samt de steder, hvor der foregik sabotage og schalburgtage (modsabotage). Man kommer ligeledes forbi flere mindeplader for faldne modstandsfolk samt modstandsmandens Niels Erik Vangsteds grav, der ligger på Almenkirkegård.

Varighed: 1 ½ - 2 timer.

Mødested: Aalborg Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

Aalborg Historiske Museum:

 

Adresse:

Aalborg Historiske Museum

Algade 48
9000 Aalborg

 

Postadresse:
Aalborg Historiske Museum

Algade 48
9000 Aalborg

Tlf. +45 9931 7400

Information: Tlf. +45 9931 7420

 

Nordjyllands Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

 

 

Tlf. 99 31 74 00 - Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

CVR 23035855 - EAN 5798003745701

 

Copyright (C) 2010 MS.