Nordjyllands Historiske Museum

 
Nordjyllands Historiske Museum arbejder med forskning, indsamling, dokumentation, bevaring og formidling af lokal- og kulturhistorie i Aalborg, Mariagerfjord, Rebild og Jammerbugt Kommuner.
På 14 udstillingssteder præsenterer vi dig for "Nærværende Historie"
 

Nordjyllands Historiske Museum • Algade 48 • 9000 Aalborg • Tlf. +45 9931 7400

Stærkere end hundrede mænd

”Af alle ulemper er knaphed på vand den, der mest bør undgås,… for vandhjulets løftekraft er langt stærkere og mere pålidelig end hundrede mænds”. Det kunne Vannocio Biringuccio konstatere i 1540, og de næste 300 år var vand og vind da også drivkraften for alle tænkelige mekaniske værker.


nhm

 

nhm

 

nhm

 

nhm

Derfor er det underligt, at mekanikken i dag helt har mistet sin betydning. Nu skal tingene fungere digitalt og ved hjælp af chips osv. Mekanikkens tandhjulsudveklinger og gear kendes snart kun fra cykler.
Engang var det anderledes. Tandhjul, der sindrigt greb ind i hinanden, kunne flytte kraft fra et sted til et andet, og ved at lade tandhjulene have forskellig størrelse kunne man styre hastigheder. Det var en viden, som var nedarvet gennem århundreder blandt møllebyggere – et fag som de færreste i dag kender, og hvis udøvere kan tælles på mindre end én hånd.

Nu har vi valgt at fokusere på denne basale mekaniske viden, som de gamle møllebyggere besad. I en udstilling, der gør flittigt brug af alle de digitale medier, fortælles historien om de mekaniske vand- og vindmøller og deres udvikling fra middelalderen og frem til Poul la Cours revolutionerende eksperimenter, der førte til den viden om aerodynamik, som er grundlaget for den moderne vindmølleindustri.

Klima- og miljøproblemer samt vedvarende energi contra konventionelle energikilder er emner, der fylder meget i den moderne samfundsdebat; og derfor er vand- og vindkraft atter blevet aktuelle emner. Museet vil gerne tilføje den aktuelle debat en historisk dimension, og sætte fokus på de vedvarende energikilder og menneskets udnyttelse af dem i et teknologihistorisk perspektiv.
Tandhjul og mekaniske indretninger er beregnet til at bevæge sig, dreje og arbejde. Derfor er der i udstillingen også gjort meget ud af bevægelsen – enten ved at tingene reelt fungerer, eller ved at funktionen anskueliggøres i animationer eller video, som man kan se på skærme, der står rundt om i udstillingen.

Designmæssigt er udstillingen meget anderledes end de udstillinger, man tidligere har lavet på Hadsund Egns Museum. Her får man ikke viden serveret på et sølvfad, men må selv søge den op ved at eksperimenter og gå på jagt efter yderligere information.

 

 

Nordjyllands Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

 

 

Tlf. 99 31 74 00 - Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

CVR 23035855 - EAN 5798003745701

 

Copyright (C) 2010 MS.